Kontaktuj nás

Firemná kultúra - Nenápadná, no podstatnejšia ako kedykoľvek predtým

Vladis Juraš
16. 1. 2024
2
min.

Prácu dokáže dať akákoľvek firma na svete. Váš zamestnanec ju vykoná a Vy mu ju zaplatíte - toto je však len transakcia. A žiť len transakciami 8 hodín každý deň je hlboko prázdne a frustrujúce. Ako niektoré firmy vytvárajú atraktívne prostredie s pocitom domova a so zmysluplnými pracovnými aktivitami?

Čo znamená kultúra a ako sa vytvára?

Kultúra je komplexný systém hodnôt a spôsobov správania sa, ktoré charakterizujú určitú skupinu ľudí. Takýto systém vzniká prirodzene na základe dlhodobého procesu interakcií a komunikácie medzi jednotlivcami. Ako určite viete, životné hodnoty, spôsoby správania a vnútorné motivácie jednotlivcov sú priam nemanažovateľné. Jediné, čo viete manažovať je to, aké životné hodnoty, spôsoby správania a vnútorné motivácie si pustíte do firmy, a s akým rešpektom a ohľaduplnosťou ich uvítate - bez ohľadu na pracovnú pozíciu.

Častá chyba

Pokiaľ Vy ako líder nedokážete komunikovať to, prečo Vaša firma existuje, aká je jej životná misia, a čo robíte pre to, aby ste si vytvorili svet, o ktorom každý deň snívate, zo svojej firmy budete mať len firmu ponúkajúcu prácu za peniaze - nič viac, nič menej. Okrem naháňania bankoviek nebude existovať puto, ktoré by Vás a Vašich spolupracovníkov bytostne spájalo. Takéto prípady končia tak, že šéf už beztak demotivovaný (aj keď dobre zaplatený) tím núti k akejkoľvek aktivite, manipuluje strachom a viní tím za každý jeden neúspech firmy. Ryba smrdí vždy od hlavy, a pokiaľ človek na vrchole firmy podniká bez hlbšej motivácie a idey, môže mať v tíme akýchkoľvek profesionálov na pohľadanie, výsledok bude rovnaký - nulová a nepríťažlivá kultúra plná strachu a neistoty.

Menej časté riešenie

Líder by mal byť bijúcim srdcom firmy. Pokiaľ jasne viete a dlhodobo komunikujete to, akým spôsobom rozmýšľate, akými očami vidíte svet, či kvôli čomu vstávate každé ráno - prirodzene tým pritiahnete ľudí, ktorí pre Vás budú chcieť pracovať. Vyslovene chcieť, nie musieť. Vašim prvkom atraktivity nebude ponúkaný plat v inzeráte s voľnou pracovnou ponukou, ale začlenenie do jedinečného spoločenského kruhu, do ktorého sa ktokoľvek nedostane. To sú hodnoty, ktoré sú v dnešnom svete plnom možností a príležitostí, ľudia ochotní prijať aj za cenu nižšieho ponúkaného platu. 

Dohodnime sa
na bezplatnej konzultácii
Prečítajte si Progres
Spoznajte príbehy
našich klientov
Staň sa jedným z nás
Aby sa o podnikaní len nerozprávalo, poďme niečo spoločne podniknúť
Zistite, aké riešenia vieme ponúknuť pre Vaše špecifické situácie.

©2019 - 2023 PROGNESSA, s. r. o.
|
verzia 6.0
|
Ochrana osobných údajov
|
Obchodné podmienky